Nepatikėkime savo duomenų tik vienam įrenginiui

Galbūt jums pažįstama situacija, kai dėl gedimų ar virusų kompiuteryje staiga pradingsta ilgai ruoštas darbas ar nebepasiekiama tampa projektinė dokumentacija ar ataskaitos?

Viena labiausiai paplitusių duomenų kopijų saugojimo strategijų vadinama „3-2-1“ taisykle. Ši taisyklė nurodo sukurti 3 skirtingas duomenų kopijas, jas patalpinti 2 (dvejose) skirtingose duomenų saugojimo laikmenose (įrenginiuose), o 1 kopiją saugoti debesijoje.

Rinkoje egzistuoja daugiau nei keli būdai, kaip praktikoje pritaikyti „3-2-1“ taisyklę. Štai keli populiariausių:

✅Išorinis kietasis diskas. Galima rinktis iš dviejų išorinių diskų tipų: HDD arba SSD. HDD laikomi senesne technologija, o SSD diskai pasižymi daug didesne kopijavimo sparta ir yra lengvesni, tačiau brangesni. Pirkdami išorinį kietąjį diską įsitikinkite, kad jis suderinamas su jūsų kompiuteriu ir turi pakankamai vietos jūsų duomenims.

✅USB atmintinė. USB atmintinės labiausiai praverčia tuomet, jei atsarginius duomenis norite nuolat nešiotis su savimi. Kadangi USB atmintinės tiek savo dydžiu, tiek talpa paprastai yra daug mažesnės nei išoriniai kietieji diskai, labiau praverčia saugant mažesnės apimties duomenis.

✅Debesija. Atsargines duomenų kopijas galima saugoti ir internetinėje laikmenoje – debesijoje. Saugyklos paslauga gali būti mokama, tačiau kai kurios iš jų tam tikrą duomenų kiekį saugo ir nemokamai. Tarp populiariausių debesų paslaugų tiekėjų – „Google Drive“ (iki 15GB nemokamų duomenų), „iCloud“ (iki 5 GB nemokamų duomenų), „Dropbox“ (iki 2 GB nemokamų duomenų), „Backblaze“ (iki 10 GB nemokamų duomenų), „iDrive“ (iki 10 GB nemokamų duomenų) ir „Microsoft OneDrive“ (iki 5 GB nemokamų duomenų).

Taip pat primename, kad technologijų kompanija „Microsoft“ nevyriausybinėms organizacijoms jau ne vienerius metus kai kuriuos savo produktus suteikia nemokamai.

Tarp organizacijoms teikiamų įrankių – „Microsoft“ debesijos sprendimai „Azure“, „Dynamics 365“ ir „Microsoft 365“. Taip pat programų paketas „Office 365“ bei duomenų valdymo platformos „Power BI Desktop“ ir „Power BI Pro“. Kai kurie sprendimai pasiekiami visiškai nemokamai, jei jais naudojasi iki 5 ar 10 komandos narių.

NVO atstovai gali registruotis „Microsoft“ puslapyje ČIA, kur reikalingus duomenis galima nesudėtingai pateikti sekant paprastą 3 žingsnių instrukciją. 

 

NVO informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos