Seime – diskusija, kaip didinti piliečių į(si)traukimą į viešąjį valdymą

Balandžio 12 d., trečiadienį, 16 val. Seimo kanceliarija organizuoja diskusiją „Ką turėjome padaryti dar vakar, kad savo piliečių nepaliktume demokratijos šalikelėje ir įtrauktume į viešąjį valdymą?“ Renginys vyks Seimo lankytojų centre (Gedimino pr. 60). Įėjimas atviras.

Diskusijoje, kurioje bus bandoma atsakyti į klausimą, kaip visuomenę labiau įtraukti į viešąjį valdymą, dalyvaus Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Tyrimų skyriaus vedėjas dr. Alvidas Lukošaitis ir Tyrimų skyriaus patarėja dr. Ligita Šarkutė. Taip pat savo įžvalgomis, kas galėtų paskatinti aktyvesnį jaunimo įsitraukimą į demokratinius procesus, pasidalys žinomas visuomenės veikėjas, dainininkas Gabrielius Liaudanskas-Svaras. Pokalbį moderuos Tyrimų skyriaus patarėja dr. Veronika Urbonaitė-Barkauskienė.

Pranešėjų teigimu, idėjų ir priemonių, kaip padidinti visuomenės įsitraukimą, yra labai daug ir įvairių, o Lietuva nuo šių procesų akivaizdžiai atsilieka. Savo ruožtu visas demokratinis pasaulis aktyviai juda kiek kitokia kryptimi – visaip kaip siekiama nepamesti ir jokiu būdu neišmesti žmonių iš viešojo valdymo.

Pasak Tyrimų skyriaus vedėjo dr. A. Lukošaičio, viešojo sektoriaus reformos sumanymams Lietuvoje akivaizdžiai trūksta modernių ir ilgalaikių ateities vektorių. Vyraujančią idėją „trinti“ ribas tarp viešojo ir privataus sektorių geriausiu atveju galima vertinti kaip daugiametį mūsų viešojo valdymo įstrigimą tose pačiose koordinatėse, o ne kaip pažangų proveržį.

Diskusijos dalyvių teigimu, neseniai pasibaigę savivaldybių tarybų ir merų rinkimai atskleidė piliečių į(si)traukimo į viešąjį valdymą problematiką. Pasak jų, nesirūpinama, kas bus po rinkimų ar po trumpalaikių valdymo ciklų. Dėmesio sulaukia nebent dalyvavimo rinkimuose problemos, tačiau apie tolesnį piliečių į(si)traukimą visiškai nekalbama. Pranešėjai pabrėžia, kad tai yra labai rimti ir savivaldos, ir nacionalinio lygmens klausimai, kurie ilgainiui išvirsta į nepasitikėjimo, susvetimėjimo, žmonių ir valdžios nesusikalbėjimo problemas.

Renginio dalyviai piliečių galimybes įsitraukti į demokratijos procesus vertins remdamiesi dr. L. Šarkutės atliktu tyrimu „Į(si)traukimas į viešąjį valdymą Lietuvoje: Šiaurinė žvaigždė ar?..“ (išleista 2023 m.), kuriame daroma išvada, kad viešojo valdymo pažanga sunkiai įmanoma be sėkmingo piliečių įsitraukimo į viešųjų sprendimų priėmimą.

Dr. L. Šarkutės tyrimas „Į(si)traukimas į viešąjį valdymą Lietuvoje: Šiaurinė žvaigždė ar?..“

Tyrime siekta atskleisti Lietuvos gyventojų nuostatas, požiūrius ir elgseną, susijusius su jų įtraukimu ir įsitraukimu į viešąjį valdymą. Taip pat bandyta atsakyti į klausimą, kiek Lietuvos gyventojai yra linkę įsitraukti į viešųjų sprendimų priėmimą ir naudotis jiems prieinamais instrumentais bei kokios to priežastys.

Diskusija bus tiesiogiai transliuojama Seimo interneto svetainėje.

 

LR Seimo kanceliarijos, NVO informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos