Savanorystę Lietuvoje vis dar būtina skatinti, bet tai atsiperka

Rugpjūčio 26–28 dienomis Karklėje organizacija „Mes Darom“ apjungs aplinkosaugą, edukaciją ir kultūrą. Nemokamo ir visiems atviro festivalio „Darom prie jūros“ metu žabų tvorelėmis bus apsaugotos pajūrio kopos, bus valomas paplūdimys, vyks filmų peržiūra bei gyvos muzikos koncertai po atviru dangumi. Lietuvos jūrų muziejus bei kiti partneriai kvies praturtinti aplinkosaugos žinių bagažą per kūrybą, žaidimus ir kitas įtraukiančias edukacines veiklas.

„Vietoje kasdienio darbo – savanoriauti. Tokia praktika vis plačiau naudojama verslo organizacijose. Vieni vadovai darbuotojus suburia savanoriauti, antri linkę finansiškai remti nevyriausybines organizacijas, treti įmonėse įveda „savanorystės dienas“, stiprina komandas būtent per savanoriškas veiklas ir net darbuotojų efektyvumą vertina atsižvelgdami į įsitraukimą į socialiai atsakingą veiklą. Visos priemonės gerai, tačiau akivaizdu, kad savanorystę vis dar reikia skatinti. Per retai iniciatyvos kyla iš pačių darbuotojų, nors situacija ir gerėja“ – sako VŠĮ „Mes Darom“ direktorė Emilija Biterytė.

Kaip pastebi seniausios ir žinomiausios Lietuvoje nevyriausybinės aplinkosauginės organizacijos vadovė, atsitraukimas nuo kasdienės veiklos padeda stiprinti fizinę ir emocinę darbuotojų sveikatą, sumažinti patiriamą stresą, atrasti prasmę savo veikloje.

„Savanoriaudamas žmogus jaučiasi svarbus, priklausantis bendruomenei, patiria pasitenkinimą dėl matomų rezultatų. Neformali aplinka padeda stiprinti tarpusavio ryšius, dėl to kiekvienas darbuotojas savo kasdienėje aplinkoje gali jaustis išgirstas, pamatytas, suprastas“, – teigia E. Biterytė.

Organizacija „Mes Darom“ antrus metus iš eilės paskutinį vasaros savaitgalį kviečia savanoriauti apsaugant pajūrio kopas aplinkosaugos, edukacijos ir kultūros renginyje „Darom prie jūros“ Karklėje. Renginio metu dalyviai savo rankomis pasirūpins tvorelėmis iš žabų, kurios apsaugos pajūrio kopas nuo išpustymo. Kaip ir pernai, šiemet gausiausiai į kvietimą atsiliepė ERGO darbuotojai kartu su savo šeimos nariais.

„Bendradarbiavimas ir komandinis darbas yra svarbus ne tik darbe, bet ir kitose veiklose. Tai padeda kolegoms geriau pažinti ir suprasti vieniems kitus, atsiranda didesnis tarpusavio pasitikėjimas, o tai yra labai svarbu dirbant kartu. Būtent dėl to ERGO bendruomenė aktyviai įsitraukia į įvairias savanorystės veiklas“, –  dalinasi  ERGO vadovas Tadas Dovbyšas.

Kad savanorystė taptų įmonės ar kitos organizacijos kultūros dalis, tam turi būti sudarytos tinkamos sąlygos – palaikymas, bendruomeniškumo kūrimas, suteikiami reikalingi resursai.

„Darbuotojai turi galimybę darbo dieną pasiimti laisvadienį, kurį gali išnaudoti prasmingai savanorystės veiklai ir taip padėti žmonėms, kuriems ši pagalba yra be galo reikalinga. Labai džiugu, kad mūsų žmonės aktyviai naudojasi šia galimybe, o į „Darom prie jūros“ jau yra užsiregistravę beveik pustrečio šimto darbuotojų ir jų šeimų narių, nors tai ir savaitgalis. Mums rūpi kokioje visuomenėje ir aplinkoje gyvename, tad įsitraukimas į tokias iniciatyvas padeda prisidėti prie mūsų bendros gerovės“, – dalinasi ERGO vadovas Tadas Dovbyšas.

Rugpjūčio 26–28 dienomis Karklėje vyksiantis renginys „Darom prie jūros“ yra nemokamas ir atviras visiems. Dalyviai kviečiami registruotis internetinėje svetainėje www.mesdarom.lt

 

VšĮ „Mes darom“, NVO informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos