Pasitikėjimas nevyriausybinėmis organizacijomis Lietuvoje sparčiai didėja

"Pasitikėjimas trečiuoju sektoriumi – nevyriausybinių organizacijų veikla Lietuvoje nuolat auga. Lyginant apklausų, atliktų 2012 ir 2018 metais duomenis, šiemet net 20% daugiau (nuo 32% 2012 metais iki 52% 2018 metais) lietuvių pasitiki nevyriausybinėmis organizacijomis. Apklausų duomenys patvirtina, kad šios organizacijos nuosekliai, stabiliai ir skaidriai dirba vykdydamos savo misijas atstovaujant piliečių interesams ir teikiant viešąsias paslaugas, o tai suteikia mums motyvacijos ir toliau raginti Vyriausybę laikytis įsipareigojimų, įgyvendinant Valstybės pažangos strategiją „Lietuva 2030“ bei kitus Vyriausybės įsipareigojimus šiam sektoriui, kaip pavyzdžiui, Nacionalinio NVO fondo sukūrimas“, – teigia NVO informacijos ir paramos centro vadovas Martinas Žaltauskas.

 

NVO informacijos ir paramos centras nuosekliai dirba siekiant atverti galimybes NVO ir bendruomenėms teikti kuo daugiau viešųjų paslaugų Lietuvos savivaldybėse. Nepaisant aukšto pasitikėjimo lygio, aukojančių lėšas pilietinėms ar socialinėms iniciatyvoms ir ne pelno organizacijoms mažėja. Verta atkreipti dėmesį ir į tai, jog net 62% gyventojų nepaskiria savo 2% sumokėto pajamų mokesčio dalies jokiems ne pelno siekiantiems objektams.

 

Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ atliko reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą siekiant sužinoti ar lietuviai pasitiki nevyriausybinėmis organizacijomis, ar dalyvauja savanoriškoje veikloje, ar keičiasi aukojimo ir paramos skyrimo nevyriausybinėms organizacijoms tendencijos. 

Su tyrimo duomenimis galite susipažinti čia: http://www.3sektorius.lt/docs/Visuomenes_pasitikejimas_NVO_2018_2018-10-25_17:59:10.pdf
 

Nuorodos