Finansų ministerijos rengiamos naujovės NVO – griežtesnio veiklos ir finansinių ataskaitų teikimo įstatymų projektų turiniai

Šiandien vyksiančiame NVO tarybos posėdyje be kitų klausimų bus aptariamos ir Finansų ministerijos rengiamos naujovės NVO – griežtesnio veiklos ir finansinių ataskaitų teikimo įstatymų projektų turiniai.

Finansų ministerija rengia Asociacijų, Labdaros ir paramos fondų bei Viešųjų įstaigų įstatymų pataisas, pagal kurias siūloma dar griežčiau kontroliuoti organizacijų veiklą bei įvesti prievolę teikti išsamias veiklos ir finansines ataskaitas. Nors tokių ataskaitų formos, jų rengimas ir prievolės jas teikti yra keliskart sudėtingesnės nei mažų verslo įmonių, NVO gresia netekti paramos gavėjo statuso, jei už praėjusius metus tokia ataskaita nepateikta.

Tarybos posėdžio metu bus keliami tokie klausimai šiuo klausimu:

1. Pritardami, jog ataskaitų rengimas, teikimas ir viešinimas yra būtina ir sveikintina sąlyga organizacijų veiklos skaidrumui užtikrinti, tačiau kodėl NVO atskaitomybė turi būti sudėtingesnė už mažų įmonių atskaitomybę? Ar nebūtų galima įvesti supaprastintą veiklos ir finansinės ataskaitos formą mažoms NVO (pvz. toms, kurių apyvarta nesiekia 10 tkst. EUR, kurios nedirba daugiau kaip 2 darbuotojai ir/ar kuri nevykdo ūkinės komercinės veiklos)?
2. Kodėl papildomai ir atskirai dar reikia teikti ataskaitas apie gautą paramą, jei ir dabar galioja tvarka, kuomet gavus paramą VMI teikiama metinė Paramos gavimo (panaudojimo) ataskaita? Tuo labiau, jei paramos suma viršija 15 tkst. EUR, tai teikiama mėnesinė ataskaita?
3. Kodėl reikia reikalauti, jog visos ataskaitos privalo būti teikiamos NVO tinklalapyje, jei Registrų centre tokios ataskaitos bus teikiamos imperatyviai ir su galimybe su jomis susipažinti viešai ir neatlygintinai? Gal tokią galimybę skelbti ataskaitas palikti pačios organizacijos apsisprendimui?
4. Iš kur atsiranda dar viena naujovė, teikiant finansines ir veiklos ataskaitas, pateikti ir kitų metų planus? Kuri, dažnai projektinę veiklą vykdanti NVO, gebės tokius identifikuoti?

Taigi tokie planai šios dienos posėdžiui – daugiau informacijos, siūlymų ir bendra NVO sektoriaus situacijos apžvalga bus pateikta artimiausiu metu.

 

NVO informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos