Savanorių indėlis į Lietuvos biudžetą – net 7,4%

Šiandien, gruodžio 5 dieną minint Tarptautinę savanoriškos veiklos dieną, džiaugiamės augančia gyventojų, kurie skiria dalį savo laiko savanoriškai veiklai, gausa. 

Sveikiname kiekvieną šalies gyventoją už tokį sąmoningą pasirinkimą, kuris suteikia pridėtinės vertės ne tik įvairioms ne pelno organizacijoms, pačiam asmeniui auginant savo socialinį kapitalą, bet ir valstybės biudžetui.

“Galima iš tiesų pasidžiaugti, jog savanoriškos veiklos mastai Lietuvoje kasmet vis auga – vien šiemet, mūsų užsakymu VILMORUS atliktos apklausos duomenimis, savanoriškoje veikloje bendrai dalyvauja apie 27% šalies gyventojų (anksčiau (16%) ir šiuo metu (11%)). Lyginant su atitinkamais 2012 metų duomenimis gyventojų dalyvavimas savanoriškoje veikloje išaugo nuo 18% iki minėtų 27%. Pagal preliminarius skaičiavimus toks skaičius gyventojų savo neatlygintinu darbu finansine išraiška eurais sukuria virš 1% Bendrojo vidaus produkto (BVP) arba 7,4% prisideda prie šių metų valstybės biudžeto” – teigia Martinas Žaltauskas, Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro direktorius.

Lyginant Lietuvos situaciją Europos Sąjungoje pagal EUROSTAT ir EUROBAROMETER duomenis, Lietuva siekia visų Europos Sąjungos šalių vidurkį, kurį viršija tokios išsivysčiusios šalys kaip Olandija, Danija, Jungtinė Karalystė, Švedija, Suomija ir kelios kitos šalys. Skandinavijos šalyse daugiau nei trečdalis, o Norvegijoje beveik pusė visų gyventojų dalyvauja savanoriškoje veikloje, todėl būtina skatinti gyventojus savanoriauti bei stiprinti nevyriausybinių organizacijų sektorių, kuris ir yra tos savanoriškos veiklos vykdymo pamatas.

Apie savanoriškos veiklos svarbą ir indėlį į šalies BVP bus diskutuojama ir gruodžio 7 dieną Lietuvos Respublikos Seime vyksiančioje diskusijoje.

Nuorodos