NVO informacijos ir paramos centras kartu su partneriais pradeda įgyvendinti projektą "Gero valdymo principų taikymas Lietuvos savivaldybėse"

 

Nuo 2015m. rugpjūčio 1 d. Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centras, kartu su partneriais Lietuvos savivaldybių asociacija ir Norvegijos „Change the World“, pradeda įgyvendinti projektą „Gero valdymo principų taikymas Lietuvos savivaldybėse“, finansuojamą Centrinės projektų valdymo agentūros pagal Europos Ekonominės Erdvės ir Norvegijos finansinį mechanizmą.

Projekto tikslas - pagerinti probleminių ir mažų savivaldybių viešojo valdymo sistemą, siekiant kelti viešojo sektoriaus darbuotojų kompetencijas bei pritraukti naujus/papildomus finansavimo šaltinius.
 

Projekto metu numatomos veiklos:

- Mokymai bus rengiami visose 10 savivaldybių, dalyviai: tarybų nariai, administracijos darbuotojai ir NVO atstovai (viso 15 asmenų). Bus surengti 2 mokymų ciklai: 10 vienadienių (rugsėjo mėn.) ir 10 dvidienių (lapkričio – gruodžio mėn.). Mokymų metu bus analizuojamos gero valdymo bei NVO tarybų veiklos stiprinimo temos, taikant gero valdymo principus temas, taip pat ir strateginio planavimo, partnerystės, komandinio darbo ir viešųjų paslaugų teikimo, pasitelkiant NVO pajėgumus.
Planuojamas veiklos laikotarpis: 2015 m. rugsėjo – gruodžio mėn.

- Konsultacijų teikimas NVO ir savivaldybių atstovams bus teikiamos telefonu, elektroniniu paštu bei atskirų vizitų į savivaldybes organizavimu. Konsultavimas remsis konkrečios savivaldybės situacijos analize, dokumentų įvertinimu ir rekomendacijų jų tobulinimui teikimu.
Planuojamas veiklos laikotarpis: 2015 m. rugsėjo – 2016 m. kovo mėn.

- Konferencija Vilniuje bus surengta atliktus NVO ir savivaldybių bendradarbiavimo situacijos analizes 10 savivaldybėse. Renginio metu bus pristatyti projekto rezultatai bei Norvegijos gerosios praktikos pavyzdžiai, kuriuos pristatys ekspertas iš Norvegijos.
Planuojamas veiklos laikotarpis: 2016 m. vasario mėn.

Projekto metu tiesiogiai bus dirbama su 10 Lietuvos savivaldybių, kurių atstovams bus teikiamos konsultacijos, rengiami mokymai, padedama pasirengti potencialių finansavimo šaltinių pritraukimo strategijos gaires. Projekto metu taip pat bus perteikiama ir Norvegijos gerosios praktikos patirtis.

Projekto metu vykdoma veikla ir pasiekti rezultatai bus pritaikyti ir jam pasibaigus, kadangi apmokyti savivaldybių atstovai gebės tinkamai planuoti ir dalyvauti strateginio programavimo procedūrose, perteikta geroji Norvegijos patirtis bus atspirties taškas keičiant viešųjų paslaugų teikimo tvarkas savivaldybėse bei piliečių įtraukimą į sprendimų priėmimo procesus.

Vertinant ir tai, jog Lietuvoje prasideda naujasis ES Struktūrinių investicijų laikotarpis 2014-2020 metams, projekte dalyvaujančios savivaldybės gebės tinkamai ir kokybiškai parengti projektus šių investicijų pritraukimui į savo miestus/rajonus, gebės tinkamai ir efektyviai bendradarbiauti su NVO sektoriumi, o tai užtikrins tolygų projekte pasiektų rezultatų tęstinumą ir projektui pasibaigus. Be to, projekte dalyvavusių savivaldybių skirtingų sričių specialistai (socialinių paslaugų, švietimo, kultūros ir pan.) sudarys neformalų bendradarbiavimo tinklą, keičiantis informacija apie viešųjų paslaugų teikimo sistemas, keisis gerąja praktika ar mokysis iš esamos (tiek geros, tiek ir probleminės) situacijos. Projektas taip pat prisidės ir prie strategijos "Lietuva 2030" įgyvendinimo.

 

NVO informacijos ir paramos centro informacija
 

Nuorodos