Kaip gerinti savanorystės programų kokybę Lietuvoje?

Kaip gerinti savanorystės programų kokybę Lietuvoje? Kaip tobulinti savanorystės organizavimą? Kokiais būdais ją plėsti? – Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus ieškojo nevyriausybinių organizacijų, visuomeninių veiklų regionuose bei socialinės apsaugos ir darbo, švietimo ir mokslo, kultūros, žemės ūkio, aplinkos ministerijų atstovai, dar š.m. birželio 18 d. susirinkę į apskritojo stalo diskusiją „Savanoriškos veiklos organizavimo galimybės socialinėje, kultūrinėje ir ekologinėje srityse“, kurią organizavo Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su VšĮ „Socialinis veiksmas“ ir kurioje dalyvavo bei darbo grupę moderavo NVO informacijos ir paramos centro direktorius Martinas Žaltauskas. 

Diskusijos programa, ankstesnių susitikimų siūlymai.


Individui savanoriškas darbas yra galimybė realizuoti save, savo pomėgius, gauti vertingų įgūdžių, išbandyti save skirtingose veiklose, susirasti naujų draugų, tapti reikalingu kitiems, puoselėti prasmingą laisvalaikį. Ši veikla prasminga ne tik pačiam savanoriui, bet ir visai visuomenei. Renginio metu dalyviai pasidžiaugė geru bendradarbiavimu su užsieniu keičiantis gerąja patirtimi, sėkmingu Europos savanorių tarnybos modelio pritaikymu Lietuvoje. Ministerijos atstovai taip pat trumpai pristatė SADM parengtą projektą, skirtą pagyvenusių žmonių savanorystei skatinti.


Pirmoje renginio dalyje dalyviai pristatė teminius pranešimus. Buvo aptariama savanorio svarba visuomenei, visuomeninė veikla ir jos ypatumai kaimiškose vietovėse, taip pat pristatyti Jaunimo savanoriškos tarnybos (JST) programos rezultatai ir iššūkiai, pasidalinta praktine patirtimi įtraukiant NEET (nedirbantis, nesimokantis ir mokymuose nedalyvaujantis) jaunimą per JST bei aptarta metodinio organizacijų palaikymo svarba.


Savanoris visuomenei: kas, kaip, kodėl? ǀ Almanė Pakrijauskaitė, VšĮ A.C. Patria Vietinių savanorių programos koordinatorė, JST mentorė


Visuomenei naudinga veikla kaimiškose vietovėse ǀ Lina Gumbrevičienė, Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro direktorė


JST rezultatai ir iššūkiai ǀ Vydūnas Trapinskas, Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, JST vadovas


NEET įtraukimas per jaunimo savanorišką tarnybą ǀ Justina Petronytė, VA „Caritas“ personalo skyriaus vadovė, JST mentorė


Metodinis organizacijų palaikymas ǀ Justina Babušytė, VšĮ „Socialinis veiksmas” projektų koordinatorė


Antroje dalyje vyko pokalbiai darbo grupėse. Diskusijų metu dalyviai sutarė, kad yra reikalinga tarpsektorinė darbo grupė, kuri susikoncentruotų į sistemišką savanoriškos veiklos skatinimą Lietuvoje. Ypač buvo akcentuota, jog šioje grupėje būtinai turėtų dirbti ir ekspertai – praktikai. Paaiškėjo, kad yra būtina, ypač bendradarbiaujant skirtingiems sektoriams, vienodinti savanorio, savanorystės sąvokas, suvokimą apie tai, kas yra savanoriavimas, ir nepalikti vietos interpretacijoms.


Diskusijose buvo įvardyti ir darbo su savanoriais skirtumai mieste bei kaime. Tai ypač išryškėjo aptariant problemas, iškylančias bandant įtraukti NEET jaunuolius į savanorišką veiklą. Su šia socialiai pažeidžiamų jaunuolių grupe dirbantys socialiniai darbuotojai taip pat dalijosi įžvalgomis, jog šis darbas turi būti tęstinis, o tam reikalingas bendradarbiaujančių organizacijų tinklas.


Buvo keliamas ir investicijų į nevyriausybinį sektorių, kaip pagrindą savanoriškai veiklai, klausimas. Renginio metu buvo pateiktas ir D. Britanijos pavyzdys: 2009-2011 m. laikotarpiui valstybės skirtos lėšos nevyriausybinio sektoriaus stiprinimui ir savanorystės plėtrai su savanorių atlikta veikla grįžo keturgubai.


Diskusijų darbo grupėse apibendrinimas


Renginio dalyviai ne kartą akcentavo, kad skirtingiems sektoriams būtina bendradarbiauti, kalbėtis kas yra savanorystė, kad būtų išvengta skubotų ar neapgalvotų sprendimų kuriant programas ir įgyvendinat projektus.


Ši apskritojo stalo diskusija neabejotinai buvo labai naudinga ir vaisinga visiems jos dalyviams. Renginio organizatoriai pažadėjo ateityje ir vėl visus suburti.


NUOTRAUKOS

 

Jaunimo reikalų departamento prie SADM, NVO informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos