Lietuvos Raudonasis Kryžius kuria fondą pabėgėliams iš Ukrainos

Ukrainos rytuose besitęsiant kariniams veiksmams, žmonės palieka namus ir ieško prieglobsčio svetur. Lietuva – viena iš kaimyninių šalių, kurioje pabėgėliai iš Ukrainos ieško saugumo.

„Šiuo metu padedame daugiau nei penkiasdešimčiai nuo karo pabėgusių ir laikinai Lietuvoje prieglobstį gavusių žmonių iš Ukrainos,“ – pasakoja Lietuvos Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė Gražina Jevgrafovienė. „Iki šiol pagalbą ukrainiečių šeimoms rinkome įvairių donorų lėšomis, tačiau šiandien esame labai sudėtingoje situacijoje, nepaprastai trūksta finansinės paramos pagridiniams šių žmonių poreikiams“.

Vienas pagrindinių poreikių šiandien – medicinos paslaugos ir medikamentai. „Lietuva pabėgėliams teikia būtinąją medicininę pagalbą, tačiau, tarkime, susirgus gripu gydytojo konsultacija pabėgėliams yra mokama,“ – teigia p. Jevgrafovienė. „Paprastai šias paslaugas pabėgėliams padengti padeda Lietuvos Raudonasis Kryžius, tačiau išaugus pabėgėlių skaičiui, padėti visiems esamų lėšų nebeužtenka“.

Siekdamas surinkti šiandien taip reikalingos finansinės paramos, Lietuvos Raudonasis Kryžius kuria fondą, kurio lėšos bus skiriamos padėti pabėgėliams iš Ukrainos ir užtikrinti jų orų gyvenimą Lietuvoje. „Šiandien šiems žmonės trūksta visko. Ne tik medicinos paslaugų, bet ir mokyklinių prekių vaikams, kurie čia nori eiti į mokyklą, sauskelnių kūdikiams, elementarių higienos priemonių ir kt. Problemą sunkina ir tai, kad laukdami Migracijos departamento sprendimo dėl prieglobsčio prašymo, šie žmonės negali dirbti, todėl yra priklausomi nuo mūsų pagalbos ir solidarumo.“

Norintys paremti naująjį Lietuvos Raudonojo Kryžiaus fondą aukoti gali www.aukok.lt svetainėje, spaudžiant projekto „Padėkime Ukrainos pabėgėliams Lietuvoje“ nuorodą.

Šiam projektui taip pat galite paaukoti siųsdami SMS žinutę numeriu 1405, įrašę tekstą 1214. SMS žinutės kaina 1,45 € (auka - 1,09 €).

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos, NVO informacijos ir paramos fondo informacija

Nuorodos