Briuselyje aptariami ES sanglaudos politikai klausimai

Briuselyje vyksta Bendrųjų reikalų tarybos posėdis, kuriame aptariami ES sanglaudos politikai aktualūs klausimai. Pirmininkaujanti Italija antrą kartą istorijoje sušaukė Bendrųjų reikalų tarybą, į kurią susirinko už ES sanglaudos politikos įgyvendinimą atsakingi ministrai.

Ministrai susitikime aptars Šeštąją ekonominės, socialinės ir teritorinės sanglaudos ataskaitą. Joje apžvelgiama pažanga, padaryta investuojant ES fondus ir siekiant sumažinti ES egzistuojančius socialinius, ekonominius ir teritorinius skirtumus. Ataskaitoje teigiama, kad dėl sunkmečio padarinių ES atitolo nuo strategijoje „Europa 2020“ užsibrėžtų tikslų įgyvendinimo, todėl yra būtina dar labiau sutelkti pastangas ir turimus finansinius išteklius į augimą skatinančias sritis siekiant šių tikslų iki 2020 metų ir įgyvendinant struktūrines reformas. Posėdyje taip pat bus diskutuojama, koks galėtų būti ES sanglaudos politikos indėlis atliekant strategijos „Europa 2020“ vidurio laikotarpio peržiūrą 2015 metais, kokiomis priemonėmis ES investicijos galėtų efektyviau prisidėti prie strategijos tikslų įgyvendinimo.

Susitikime bus aptariama susidariusi situacija dėl veiksmų programų, kurios yra pagrindiniai dokumentai panaudojant ES fondų lėšas, patvirtinimo. Lapkričio 18 d. Europos Komisijos duomenimis, iš daugiau kaip 200 Europos Komisijai pateiktų veiksmų programų yra patvirtinta tik 21. Už ES sanglaudos politiką atsakingi ministrai pasisako, kad Europos Komisija turėtų paspartinti valstybių narių pateiktų veiksmų programų tvirtinimo procesą. Kita vertus, programavimo dokumentų kokybė neturėtų būti aukojama dėl greitesnio jų patvirtinimo.

Posėdyje dalyvaujantis finansų viceministras Aloyzas Vitkauskas pabrėžė, kad derinant veiksmų programas svarbus tiek Europos Komisijos, tiek nacionalinių institucijų bendradarbiavimas. „Džiaugiuosi, kad bendro darbo dėka esame viena pirmųjų šalių, kurios ES struktūrinių fondų veiksmų programą patvirtino Europos Komisija. Tikiu, kad iš ES gautos lėšos bus didelis stimulas Lietuvos ekonomikos plėtrai ir žmonių gerovei”.

Lietuvos 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programa, apimanti trijų fondų investicijas, buvo pirmoji kelis fondus apimanti veiksmų programa, patvirtinta Europos Sąjungoje. Dar š.m. rugsėjo 8 d. patvirtinta veiksmų programa apima Europos regioninės plėtros fondo, Europos socialinio fondo ir Sanglaudos fondo investicijas ir per septynerius metus į Lietuvą atneš daugiau nei 23 milijardus litų. Tęsiant pasirengimą panaudoti šias š.m. spalio mėnesį Lietuvos Vyriausybė patvirtino Veiksmų programos administravimo taisykles, o finansų ministras – Projektų administravimo ir finansavimo taisykles ir Finansinių priemonių įgyvendinimo taisykles, pagal kurias bus administruojami ir įgyvendinami 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų projektai.

 

Finansų ministerijos, NVO informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos