Baigėme įgyvendinti projektą "NVO ir savivaldybių bendradarbiavimo modelių plėtra"

 

NVO informacijos ir paramos centras baigė įgyvendinti projektą "NVO ir savivaldybių bendradarbiavimo modelių plėtra" pagal Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programą, kuria siekiama sumažinti ekonominius ir socialinius skirtumus išsiplėtusioje Europos Sąjungoje, paramai gauti pagal nevyriausybinių organizacijų subsidijų schemą, lėšomis.

Šio projekto pagrindinis tikslas buvo stiprinti nevyriausybinių organizacijų ir vietos savivaldybių bendradarbiavimą, siekiant subalansuotos NVO sektoriaus plėtros šalyje, įtraukiant gyventojus į sprendimų priėmimo procesus, plėtojant vietos savivaldybių politikų ir administracijos darbuotojų žinias ir įgūdžius NVO atžvilgiu bei tobulinant NVO ir savivaldybių bendradarbiavimo sistemą.

Projekto metu įvykdyti mokymai suteikė savivaldybių tarybų nariams, administracijos darbuotojams ir NVO atstovams naudingų žinių ir įgūdžių bendradarbiavimo plėtrai, gerosios užsienio šalių patirties pritaikymui vietos lygmeniu. Atliktos nacionalinių teisės aktų bei siūlomų įstatymų projektų analizės bei parengtos ir pristatytos jų tobulinimo rekomendacijos suteikė galimybę gerinti ir skatinti tolygią bei harmoningą NVO sektoriaus plėtrą regioniniu lygiu.

Įgyvendinus projektą sukurtas NVO plėtros ir santykių su valstybinėmis institucijomis harmonizavimui užtikrinti teisės aktas – LR nevyriausybinių organizacijų plėtros įstatymas. 

Projekto metu sukurta metodika suteiks galimybę kitoms šalies savivaldybėms pritaikyti siūlomas metodines priemones savivaldybių ir NVO bendradarbiavimui, viešųjų paslaugų teikimo gerinimui, viešųjų išlaidų taupymui ir racionaliam panaudojimui, įtraukiant NVO kaip socialinius partnerius į jų teikimą. Metodika užtikrins galimybę savivaldybėms įtraukti NVO kaip socialinius partnerius dalyvauti naujojo ES Struktūrinių fondų paramos įsisavinimo etape, gerinant viešųjų funkcijų ir paslaugų teikimą vietos lygmeniu bei užtikrinant gyventojų galimybes dalyvauti sprendimų priėmimo procesuose.

 

NVO informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos