Vilniuje vyko didžiausia Baltijos šalyse projektų valdymo konferencija

Gegužės 8-9 Vilniuje vyko Lietuvos projektų vadybos asociacijos (LPVA) organizuota tarptautinė konferencija „Baltijos šalių projektų valdymo dienos 2014“. Dviejų dienų renginyje apsilankė daugiau nei 300 projektų valdymo profesionalų iš viešojo ir privataus sektoriaus. Net 43 pranešėjai iš 7 valstybių dalinosi savo įžvalgomis bei patirtimi siekiant veiksmingo ir sėkmingo projektų, programų ir portfelių valdymo.

Tarp konferencijos pranešėjų ir žymiausi projektų valdymo profesionalai: Jungtinės Karalystės projektų valdymo asociacijos prezidentas Tom Taylor, Suomijos projektų valdymo asociacijos pirmininkas Heikki Lonka, Švedijos projektų valdymo asociacijos Tarybos pirmininkas Anders Sandberg, knygos “Agile principais grįsta projektų vadyba viešajame sektoriuje” autorius Brian Wernham, konsultavęs Jungtinės karalystės kariuomenę ir JAV Federalinių tyrimų biurą, “Siemens” įmonių grupėje projektinį valdymą įdiegęs ir daugelį metų jam vadovavęs Paul Hodgkins ir kiti. Konferencijos dalyviai dalinosi sėkmingo projektų valdymo Baltijos ir Šiaurės šalyse patirtimis, diskutavo apie tradicinio ir Agile principais grįsto projektinio valdymo privalumus ir trūkumus, gilinosi į projektinio valdymo ypatumus viešajame ir privačiame sektoriuje ir profesinio projektų vadovų rengimo iššūkius.

Konferencijos metu buvo pristatyti sėkmingiausi projektai pasaulyje ir Lietuvoje. Tarp jų ˗ projektinio valdymo įdiegimas “Siemens” įmonių grupėje, Suomijos regionuose, JAV Federalinių tyrimo biure, o taip pat pirmojo lietuviškojo kosmoso palydovo, JPP programos „Kurk Lietuvai“ atsiradimo istorijos, projektinio valdymo įdiegimo viešajame sektoriuje patirtys ir kitos aktualios temos.

Pasak LPVA direktoriaus Aurimo Pautieniaus, augant globaliai verslo konkurencijai, vykstant sparčiai technologijų kaitai, vis stiprėjant produktų ir paslaugų orientacijai į kliento poreikius, neretai kyla poreikis sudėtingus socialinius, ekonominius ir verslo klausimus laikyti organinėmis programomis. Todėl šiandieninis projekto valdymas siekia inovacijų ir pridėtinės vertės iš projektų rezultatų, organizacinės strategijos jungimo su projektais per projektų portfelio valdymą, organizacinio valdymo struktūravimo, pridėtinės vertės grįžtamojo ryšio procesų, paslaugų ir produktų tvaraus naudojimo.

Anot LPVA direktoriaus viešajame sektoriuje projektų valdymas Lietuvoje dažnai siejamas ne su organizacijų ir valstybės strategijos efektyviu įgyvendinimu, bet su biurokratija, vertę ne visada kuriančiu administravimu, nepakankamu suinteresuotųjų šalių įtraukimo suvokimu. Tarptautines praktikas, standartus vienijantis profesionalus projektų valdymas gali padėti viešojo sektoriaus organizacijoms įveikti ES paramos planavmo ir įgyvendinimo iššūkius 2014-2020 m. finansinėje perspektyvoje – projektų ir programų rezultatų panaudojamumą, investicijų socialinę ir ekonominę naudą. Aurimo Pautieniaus teigimu, šiandien, kai vis didėja projektinės logikos panaudojimas ir ilgalaikės visuomenės plėtros srityse (kultūros, meno, akademinio mokslo, aplinkosaugos, politikos iniciatyvų projektizacija), būtina tobulinti projektų procesų efektyvumą, taikyti vartotojams draugiškas IT valdymo sistemas, ugdyti darbuotojų ir organizacijų projektines kompetencijas, organizacijose diegti nuolatinio tobulėjimo kultūrą.

BALTIC PMDAYS konferencijų programa startavo 2013 m. Rygoje, 2015 m. konferencija vyks Taline. Šiais metais konferencija organizuota glaudžiai bendradarbiaujant su Šiaurės šalių projektų vadybos asociacijų tinklu (NORDNET), įtraukiant užsienio ir Lietuvos ekspertus, praktikus, tyrėjus.

Lietuvos projektų vadybos asociacija yra International Project Management Association (IPMA) narė, siekianti individų ir organizacijų projektų vadybos techninių, socialinių ir integravimo kompetencijų plėtros privačiame ir viešajame sektoriuose, tobulinant projektų vadybą Lietuvoje.

 

Lietuvos projektų vadybos asociacios, NVO informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos