Unikalus pilietiškumo pavyzdys lietuviams

Vokietis, studijuojantis Airijoje ir laisvai kalbantis lietuviškai – toks apibūdinimas puikiai tinka jaunuoliui Enno Hermann, kuris galėtų tapti pavyzdžiu ne tik emigruojantiems lietuvaičiams, bet ir užsieniečiams. Iš pasienio miestelio Flensburg, kuris yra prie pat sienos su Olandija, kilęs vaikinas, būdamas vos 21 metų, kalba jau keturiomis kalbomis, viena iš jų – lietuvių. Pirmą kartą Enno iš Vokietijos į Lietuvą atvyko 2010 metais, kuomet Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazija su dar keturiomis šalimis vykdė tarptautinį projektą „Kartu Europoje“ („Together ir Europe“).

 

Savanorystės kelias


Tuomet Enno pradėjo domėtis lietuvių kalba, mokėsi pirmuosius lietuviškus žodžius. Jau tada jis laisvai kalbėjo angliškai, mokėsi lenkų, prancūzų ir japonų kalbų. 2011 metais pasibaigus projektui, ryšiai su Lietuva nenutrūko, išliko bendravimas su projekto dalyviais, o Enno nebuvo apsisprendęs kur studijuoti toliau, todėl pasirinko savanorystės kelią ir ne bet kur, o Lietuvoje. Siekdamas pagilinti lietuvių kalbos žinias, vasarą autostopu atvyko į netoli Aukštadvario esantį kaimą pas ūkininką, kuris priima savanorius vasaros darbams, ir tai buvo tik pati gyvenimo Lietuvoje pradžia.


Kauno sužavėtas


Vėliau vaikinas atvyko į Kauno darbo biržą, kurioje kartu su kitų šalių jaunuoliais savanoriškai pristatinėjo įsidarbinimo ir savanorystės galimybes lietuvaičiams bei užsieniečiams. Kadangi bendrauti reikėjo daugiausia angliškai, Enno ne tik lankė lietuvių kalbos kursus, bet ir pats labai stengėsi mokytis. Kiekvieną rytą prie kavos puodelio perskaitydavo tos dienos kalendoriaus lapelį, užsirašinėdavo ir išmokdavo nežinomus bei aplink išgirstamus žodžius. Gyvenimas Lietuvoje nebuvo itin svetingas: teko susipažinti su plėšikas ir gatvės chuliganais bei sužinoti, kas yra paso dingimas. Bet tai nesumažino Enno noro gyventi Lietuvoje ir po ją keliauti. Iki šiol vokietis yra aplankęs keletą didžiųjų Lietuvos miestų ir lankytinų vietovių, tačiau savo didžiausias simpatijas skiria Kaunui ir Kybartams.

 

Vardan Lietuvos


Po daugiau nei pusmečio savanorystės, vaikinas pradėjo studijuoti kompiuterinę lingvistiką anglų ir prancūzų kalbomis Dublino universitete Airijoje. Tačiau atėjus vasarai vėl sugrįžo į Lietuvą. Šį kartą į Vilnių, kur tęsia lietuvių kalbos mokymąsi, laimėjęs nemokamus vasaros kursus. Savaitgaliais vykstančios ekskursijos po gražiausias Lietuvos vietas – tikras džiaugsmas Enno. Paklaustas, kodėl jis pasirinko šią kalbą ir šalį, kuri nepasižymi galia ir dydžiu, vaikinas atsako šypsodamasis: „Man labai smagu atvykus į Lietuvą bendrauti su žmonėmis, jaustis ne turistu, o vienu iš čia gyvenančių. Niekada nežinai, kur nuves gyvenimas, o kalbų mokėjimas tik atveria galimybes. Juolab, Lietuvą tikrai ne kartą aplankysiu, čia turiu daug pažįstamų, nuostabią gamtą ir man be galo artimą ir mielą Kauną“. Šiuo metu, jaunuolis jau laisvai bendrauja lietuviškai, vis papildo savo žodynėlį specifiniais žodžiai bei nustebina dar vienu savo užsispyrimo ir darbo vaisiumi – jis kuria lietuvių-anglų žodyną užsieniečiams. „Kadangi pačiam teko susidurti su tokių žodynų stoka, manau jis bus labai reikalingas, norintiems lengviau ir greičiau ne tik išmokti lietuvių kalbą, bet ir norint susikalbėti vos apsilankius šioje šalyje“,- pasakojo E. Hermann.


Kalbėti apie ateitį pašnekovas nesiryžta, nes netikėtumai jo gyvenime – kasdienybė. Vis tik, Enno ketina dar pabaigti mokytis lenkų kalbą, o štai japonų kalbą atidės vėlesniam laikui. Kol dar turi galimybių ir laiko – vaikinas mielai bendrauja su lietuvaičiais, keliauja po mūsų šalį ir su visais savo draugais Facebook profilyje dalinasi įspūdžiais bei nuotraukomis apie Lietuvą.

 

Eurodesk Lietuva, NVO informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos