NVO PROGRAMA LIETUVOJE: PRANEŠIMAS APIE ANTROJO KVIETIMO DATĄ

Žmogaus teisių stebėjimo institutas kartu su partneriu „OSFL projektai“ planuoja 2014 m. sausio 20 d. paskelbti antrą kvietimą nevyriausybinėms organizacijoms teikti paraiškas Europos Ekonominės Erdvės finansinių mechanizmų NVO Programai Lietuvoje 2009-2014.

Planuojami antrojo kvietimo teikti paraiškas galutiniai terminai yra šie:
2014 m. kovo 31 d. – mažiems projektams;
2014 m. kovo 7 d. – didelių projektų koncepcijoms;
2014 m. birželio 6 d. – dideliems projektams, kurių koncepcijos bus atrinktos tolimesniam vystymui.

Detali informacija apie sąlygas bei atnaujintos Gairės pareiškėjams (apimant paraiškos formą ir priedus) bus pateiktos antrojo kvietimo atidarymo dieną. Programos tikslas, paramos sritys bei pagrindinės sąlygos nesikeičia.

NVO Programos Lietuvoje tikslas sustiprinti pilietinės visuomenės vystymąsi ir prisidėti prie socialinio teisingumo, demokratijos ir tvarios plėtros, skatinti dvišalius santykius tarp Lietuvos ir šalių donorių – Norvegijos, Islandijos ir Lichtenšteino.

Tinkami pareiškėjai yra nevyriausybinės organizacijos. Šios Programos rėmuose nevyriausybine organizacija laikoma pelno nesiekianti savanoriška organizacija, įsteigta Lietuvos Respublikoje, registruota kaip juridinis asmuo, kurios veiklos tikslas nėra komercinių interesų tenkinimas, nepriklausoma nuo vietinės, regioninės ir centrinės valdžios, valstybės institucijų, politinių partijų ir verslo organizacijų. Religinės institucijos ir politinės partijos nelaikomos NVO.

NVO Programos Lietuvoje paramos sritys:

1. Demokratija ir geras valdymas – ši paramos sritis apima demokratinių vertybių įtvirtinimą, įskaitant dalyvaujamąją demokratiją ir aktyvų pilietiškumą, taip pat gerą valdymą, informacijos prieinamumą bei skaidrumą.
2. Žmogaus teisės – ši paramos sritis apima pilietinių ir politinių teisių bei laisvių gynimą bei kovą su diskriminacija visais pagrindais (etninės kilmės, religijos, lyties, lytinės orientacijos, neįgalumo, amžiaus ir kitais).
3. Pažeidžiamos grupės – ši paramos sritis apima gerovės ir bazinių paslaugų teikimą pažeidžiamoms grupėms, kur tokios paslaugos nėra teikiamos ar nėra pakankamai teikiamos valstybės institucijų; taip pat bus stiprinamos naryste pagrįstos NVO, atstovaujančios šias pažeidžiamas grupes. Šios Programos rėmuose pažeidžiamomis tikslinės paramos grupėmis laikomi:
rizikos grupės vaikai ir jaunimas;
ŽIV/AIDS paveikti žmonės;
neįgalūs ir/ar psichikos sutrikimų turintys vaikai bei jų šeimos;
prekybos žmonėmis aukos, smurto lyties pagrindu aukos ir/ar smurto šeimoje aukos.
Papildoma paramos sritis:
4. Aplinkosauga ir klimato kaita – parama NVO, veikiančioms aplinkosaugos, klimato kaitos ir tvarios plėtros srityje.

Paramos srityse, atsižvelgiant ir į bendrą tikslą stiprinti dvišalius santykius, turi būti pasiektas toks poveikis:
- Sustiprintas aktyvus pilietiškumas*;
- Išaugęs NVO įsitraukimas į politikos formavimo ir sprendimų priėmimo procesus vietiniu, regioniniu ir nacionaliniu lygmenimis*;
- Demokratijos vertybių ir žmogaus teisių sklaida*;
- Išvystytas NVO advokacijos ir pilietinės kontrolės vaidmuo;
- Sustiprinti drauge dirbančių NVO tinklai ir koalicijos;
- Sustiprinti NVO gebėjimai ir sukurta palanki aplinka NVO sektoriui;
- Pagerėjęs gerbūvio ir bazinių socialinių paslaugų teikimas numatytoms tikslinėms grupėms;
- Pažeidžiamų grupių įgalinimas.
- Poveikis dvišalių santykių stiprinimui:
- Sustiprėjęs bendradarbiavimas;
- Bendri rezultatai;
- Išaugęs žinių lygis ir tarpusavio supratimas.

 

*Be to, tinkamomis veiklomis laikomas bendradarbiavimas su savivaldos institucijomis bei vietos bendruomenėmis sprendžiant smurto šeimoje ir smurto lyties pagrindu problemas, taip pat bendradarbiavimas su pilietine visuomene Baltarusijoje, siekiant atitinkamų rezultatų (siektinų rezultatų sąrašą žr. Gairėse pareiškėjams).

Siekiant įvardytų poveikių privaloma kuo labiau atsižvelgti į šiuos bendruosius Programos prioritetus: kova su neapykantos kurstymu, neapykantos nusikaltimais ir ekstremizmu, rasizmu ir ksenofobija, homofobija, antisemitizmu, romų diskriminacija, seksualiniu priekabiavimu, smurtu prieš moteris ir smurtu šeimoje, prekyba žmonėmis; tolerancijos ir daugiakultūrinio supratimo skatinimas.

Bent 10% paramos kiekvienoje paramos srityje bus skiriama vaikų ir jaunimo organizacijoms ir/arba veikloms, nukreiptoms į vaikus ir jaunimą.

Informaciniai seminarai pareiškėjams vyks penkiuose Lietuvos regionuose, daugiau informacijos rasite tinklapio skyriuje „Renginiai“ artimiausiu metu.

 

Žmogaus teisių stebėjimo instituto, NVO informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos