Įvairios šeimos ne kažkur, o šalia mūsų

VšĮ „Įvairovės ir edukacijos namai“ prieš pusmetį pradėjo projektą „Įvairi šeima“. Reaguodami į šiandienos realybę, šiuo projektu siekiame apjungti pačias įvairiausias šeimų formas: ne vien „tradicinėmis“ laikomas pilnas šeimas, kuriose tėtis ir mama augina vaikus, bet ir tas, kuriose vaikai auga tik su vienu iš tėvų, ar tėvai uždarbiauja užsienyje, o jų vaikai palikti seneliams arba pilnamečiams vyresniems broliams ar seserims. Taip pat šeimas, kurias sukuria skirtingų tautybių žmonės ar Lietuvoje gyvenančios etninės mažumos ‒ juk kultūrinė patirtis yra skirtinga, tad galime vieni iš kitų mokytis, suprasti ir perimti tai, kas geriausia.

Įvairios šeimos apima ir vienalytes šeimas – jų mūsų visuomenėje esama, bet vis dar linkstama „nepastebėti“. VŠĮ „Įvairovės ir edukacijos namų“ 2012 m. vasarą atlikta apžvalga parodė, kad 54 proc. lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių asmenų (LGBT) gyvena ilgalaikiuose santykiuose, o 20 proc. iš jų augina įvairaus amžiaus vaikus. Iš apklaustųjų, auginančių vaikus, visos buvo lesbietės/biseksualios moterys, vaikus auginančios poroje su moterimi, arba lesbietės/biseksualios moterys, auginančios vaiką vienos. Gėjai ir biseksualūs vyrai Lietuvoje kartais tampa tėvais, drauge augindami vaiką su lesbiečių pora.

Moterys, dviese auginančios vaikus, Lietuvoje, jaučiasi labai nesaugios. Apklausa parodė, kad trūksta tiek psichologinio, tiek teisinio saugumo. Vaikus, augančius LGBT šeimose, homofobiška visuomenė netiesiogiai baudžia už jų tėvų lytinę orientaciją.

Juk darželiuose ar pradinėse klasėse nuolatos vyksta šventės, į kuriuos kviečiami ir vaikų tėveliai. Ar įmanoma, kad į tokią šventę vaikas būtų palydėtas dviejų mamų? Ne „mamos ir tetos“, bet mamų, kurias vaikas taip ir vadina. Vaikai, suvokę skirtumą, kad jų šeima ne tokia, kaip daugelis, gali bijoti bendrauti su bendraamžiais, kviestis juos į svečius. Primestas spaudimas visuomenėje pažeidžia vaiko teises, skatina jį tapti patyčių ar atskirties objektu.

Todėl „Įvairovės ir edukacijos namai“ siekia socializuoti įvairias šeimas ‒ pavyzdžiui, organizuojant bendras išvykas tiek su heteroseksualiomis, homoseksualiomis poromis bei šeimomis, turinčiomis vaikų ar šeimomis su skirtingos etninės kilmės nariais: tai sustiprina tiek tėvus, tiek vaikus, plečia šeimos suvokimą ir suteikia galimybes įvairovės pažinimui, didina bendraminčių ratą, skatina empatiją, suteikia pasitikėjimo savimi ir kitais.

2012 m. rugsėjo mėnesį buvo surengta Įvairių šeimų išvyka į nuotykių parką, kuriame drąsiausieji galėjo išbandyti savo jėgas pereidami sunkesnes ar lengvesnes trasas, o ramesnieji ‒ tiesiog pabūti gamtoje ir pabendrauti. Sausio mėnesio pabaigoje laukia bendra išvyka į edukacinį spektaklį vaikams, o gegužę ‒ planuojama tarptautinė Visų šeimų šventė.

Suaugusiesiems šeimų nariams ar pedagogams bei socialiniams darbuotojams organizuojami edukaciniai seminarai. Spalio mėnesį beveik 40 esamų ir būsimųjų pedagogų dalyvavo interaktyviame seminare „Įvairios šeimos Lietuvoje: skirtingos formos ir identitetai“, o sausio 19 d. rengiamas seminaras „Kaip su vaikais kalbėtis apie įvairovę“, kurio metu pedagogai, socialiniai pedagogai, pasitelkiant interaktyvius mokymo metodus, nagrinės, kokie dažniausiai iškyla klausimai, iššūkiai, susiduriant su lyčių stereotipais, skirtingais etniniais pagrindais, religijomis, lytinėmis orientacijomis, dalinsimės patirtimi, kaip kalbėtis su vaikais „nepatogiomis“ temomis, kokius metodus naudoti namuose ar mokykloje ir pan.

Visuomenė turi įsisąmoninti, kad bet kuri šeimos forma yra grįsta ne tik genetiniais (kraujo), bet ir emociniais ryšiais bei pasitikėjimu, bei svarbiausia ‒ atsakomybe už kiekvieną savo narį. Pirmiausia turime išmokti gerbti vieni kitus, o ne bandyti laikytis įsikibus vieno modelio, kuris reprezentuoja tik dalį šeimų.

  

delfi.lt informacija

Nuorodos